
Receptová inspirace

SUROVINY:
- 4 vejce NP BIO
- 160 g másla
- 150 g třtinového cukru NP BIO
- 150 ml javorového sirupu NP BIO
- 200 g mouky hladké pšeničné NP BIO
- 110 g mouky žitné celozrnné NP BIO
- 6 g prášku do pečiva
- 100 ml plnotučného mléka NP BIO
- 1 citron NP BIO
- 20 g másla na vymazání
BUDETE POTŘEBOVAT
POSTUP:
1. Do misek oddělte zvlášť žloutky a bílky vajec.
2. Ve větší míse utřete změklé máslo spolu se žloutky,
cukrem a javorovým sirupem do pěny.
3. V jiné misce prosejte hladkou a 100 g žitné mouky spolu
se špetkou soli a práškem do pečiva.
4. K připravené máslové směsi postupně zamíchejte střídavě
1/3 mléka a 1/3 moučné směsi. Až vše zapracujete, celou
směs vymíchejte na hladké těsto. Nakonec přisypte
citronovou kůru z očištěného citronu.
5. Bílky vyšlehejte do sněhu a stěrkou nakonec opatrně
vmíchejte do těsta.
6. Těsto nalijte do beránkové formy o rozměrech 30 × 17 cm
vymazané máslem a vysypané zbylou žitnou moukou
nebo suroviny upravte podle velikosti své formy.
7. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba
1 hodinu dozlatova. Před vyndáním proveďte test
pomocí špejle. Pokud vytáhnete špejli z těsta čistou
a bez drobečků, beránek je hotový. Po vyndání
nechte ještě asi 10 minut ve formě na chladicí
mřížce odležeta poté beránka vyklopte.